TOPlist
                                                                       Váha versus velikost
                                                                
3. června 2016


Nedá mi se nevyjádřit k otázce velikosti a především v poslední době často zmiňované hmotnosti pekinéze. Už mě opravdu velmi unavují a rozčilují argumenty a litanie o tom, že musíme dbát na hmotnost našich psů, velikosti (výška a délka)  jsou v normě, jen váha nám nějak stoupá,…. atd. atd.

Zřejmě k tomu dochází z důvodu, že hmotnost je jediné „měřítko“, které standard pekinéze uvádí nějak konkrétněji. Neuvádí sice hmotnost od – do jako u jiných plemen, uvádí jen ideální hmotnost pekinéze – u psů nepřesahuje 5,00 kg a u fen nepřesahuje 5,40 kg.

Mnoho chovatelů zřejmě ale nepochopilo základní věc – a to, že pekinézové se nám nestávají těžšími (netloustnou .... aj.), jak se nám občas někdo snaží namluvit a není problémem jejich váha (nadváha atp.) …. oni nám prostě, jako bohužel i většina jiných plemen, rostou !!! Navíc se nám už docela dlouho objevují tzv. „odlehčené typy“. A na to především bychom si měli dávat pozor.

Neustále poslouchám dotčené argumenty majitelů psů, kterým si někdo troufne vytknout (ba i jen zmínit :-) ) velikost, popř. větší tělesný rámec jejich psa: „on ale přeci není veliký !!!!, vždyť má jen 5 kilo !!!!“ V tu chvíli bych nejraději vyskočila z kůže, zasáhla a odvětila: „A to snad v jeho zájmu ani neříkejte !!! Na tuhle velikost by měl vážit mnohem víc, aby měl odpovídající sílu kostry !!!“ Standard říká, že pekinéz má být při zdvihnutí překvapivě těžký. Pokud pes/fena působí velkým dojmem (nemluvím o dojmu, který může být způsoben bohatým osrstěním, ale o tělesné velikosti) a je při pozdvihnutí překvapivě lehký, není to náhodou mnohem horší než kdyby působil malým / normálním / a třeba i větším dojmem a byl přitom ale těžký (přesahoval 5 kg) ??? Standard doslova uvádí: „Psi musejí vypadat malí, ale při nadzvednutí jsou překvapivě těžcí. Těžká kostra, dobře stavěné a mohutné tělo jsou základními znaky plemene.“

Snad raději ani nebudu zmiňovat ty majitele, kteří se dušují a přísahají na všechny strany a téměř na cokoliv, že psíka / fenku zrovna ráno vážili a má rovných 5 kilo a člověk by si v tu chvíli jen přál mít u sebe váhu, položit ná ni onoho psa / fenku, aby se přísahající majitel chytil alespoň trochu za nos. :-) Upřímně .... moc dospělých psů a fen s váhou (do) 5 kg v současné době neznám a na výstavách ani často nepotkávám.

Mám doma fenku s kohoutkovou výškou 17,5 cm, o které většina řekne: „ježíííš, ta je mrňavá“. Pokud ji však někdo zvedne (a to i ze zkušených chovatelů), je velmi překvapený jak těžká je (4,80 kg) a ano, přesně tohle standard plemene chce. Pokud máme v poslední době feny s kohoutkovou výškou 20-22 cm a váhou 5–6 kg (nemluvím teď o ještě větších fenách - ověnčených mnohými tituly - se 7,8 kily, které se také najdou (a to ne zřídka ! ) a majitelé o nich mluví jako o SUPER-zdravých-chovných fenách a větší velikost naprosto nepřipouští -
přeci každému musí být zcela jasné, že jen a jen tyto vysoké, dlouhé a velké feny budou rodit ty malé, nízké a krátké psy, které všichni chceme :-) :-) … věřte, že není naším problémem jen ta váha.

Pokud budeme mít např. 3 psy různých velikostí a ve stejné výživové kondici … viz ilustrativní obrázek
                a) 5,00 kg                                                     b)   5,00 kg                                                        c)   6,00 kg

bohužel dle logiky některých (řekla bych i mnohých!!!) by byli „v pořádku“ a odpovídali by nejvíce standardu psi na obrázku a) a b)      Jasné pořadí pouze s ohledem na velikost by pro ně tedy bylo a), b), c)

OMYL !!! – hodnotíme-li pouze velikost a váhu - nejhorší varianta z tohoto příkladu je za všech okolností varianta b) !!!

Proboha, mysleme a zaměřme se všichni především na udržení typu, zdraví našich psů a snahu o zkvalitňování chovu  a ne na zatajování či ubírání hmotnosti našich psů (nejen při bonitacích), aby se vešli do námi vytvořených "škatulek" a bezchybných bonitačních kódů !!!!!



velikost